Friday, August 05, 2005

MCMC wants to know what you want - no joke.

Calling all Hams - Transmitting or not.

Many of us are used to lamenting about practically everything under the sun. Not that it actually does any good. The only thing it does is that it gathers like minded people in small groups nodding to each other. A wiseman once said, 'Great minds think alike...' However, without constructive channels, it is just gossip and teh tarik fodder.

Many of you already know that Bear 9W2XL has been appointted State Liaison Officer for MARTS by the Penang Council. While as expected, he is charged with maintaining the repeaters and associated areas; he has been summoned by MCMC to present ideas from the general populace of our fraternity.

Remember, MCMC is moving into the self-governance sector and is INVITING responses from its member constituents. Let it not be said that you did not have the opportunity to speak your mind or contribute.

If you have the skill sets and/or the inclination to contribute to this effort, please send your details to wisan@yahoo.com (selaku net controller utama webpage ini) with the following details.

Name . Callsign. Email. Contact Number. QTH. Areas of Expertise or Contribution. Time availability.

We are looking especially for those with a flair for writing, research, argumentative logic, editing, discussion, filing and collating. MCMC has indicated that it would like to open a dialogue with a working committee on areas of Development, Technical, Education/Syllabus, Operations, Policy Issues & Review AND Enforcement.

The first meeting is scheduled this Thursday, for which Bear will present. Following that, there will be other meetings to fine tune and put our recommendations into place for action and discussion. This is your chance to be heard.

In general, we support band plan expansion, unification, common access, CW abolishment, reduced redtape, best practise from other regions, et cetera.
We are opposed to factionalism, improper use of radio and non-compliance to procedure, commercial intrusion into ham bands and the like.

Those already identified as contributors are 9W2CBO, 9W2XI, 9W2MCT, 9W2AXN and 9W2XI. The workload is quite punishing, so we are appealing for others to join the team. Please help us make our hobby much more fulfilling.



9W2XYZ

9 comments:

9W2HAM said...

I felt like being made used of.
MCMC has never helped us in any way willingly.
They are only interested to collect revenue from us.
Your feedback to them will only give them preparation to counter attack us.
Why did I say this?
It is because of my own experience with them.
Look at what they have done for Amateur Radio ever since they took over - We have to fork more money to pay for our licence. Even the examination costs more. To apply for an AP for our rigs - RM180 while it was free before. I asked SIRIM Bhd why it was so expensive, they said MCMC asked them to collect RM150 for non approved sets - and look at their list of approved sets - I dunno from which museum they got it - definately not from any of Amateur Radio members here.
Another example - the discussion paper which they had prepared for us to response. The way it was written obviously was what they had intended to implement and just to inform us. If you have read the year 2003 IARU report then you know that MCMC is oblidged to follow those ruling as agreed during the forum and the same reason why morse code will be abolished or reduced to 5WPM by the year 2007 - that is when the IARU will be having the next meeting.
Another example - during the recent meeting with the heads of clubs/societies - they were requested to present agendas for discussion which only 6 topics were chosen to discuss on. From the replies I read, most were all related to enforcement problems by MCMC and only 1 matter which I find relevent to us - A Proposal For Fee Free Amateur Radio Licence which was written by a HAM member to MCMC.(It was about 20 page proposal report) Unfortunately, the working group did not continue the efford but instead proposed for a reduction in the fee.
Maybe anyone here has a copy of the proposal to pass around or post it here?
My conclusion is that we as a HAM in Malaysia should unite regardless of race or religion as it has been practised with HAMS worldwide. We should bring forward our ideas or changes for all HAMS in Malaysia and discuss among ourselves. When we have reached a common agreement, we should approach the authorities and fight for it. It is better than to be manipulated and not knowing our tuju hala.

73

9W2XYZ said...

Well done. A good set of comments, 9W2HAM.

This is your chance to air your views AND to find out the truth.

I dont believe MCMC is tyrannical in nature and will not listen to a win win situation. Just think, today MCMC has to deal with a multitude of 'customers' and many of them have commercial values waaayyyy beyond what hams can contribute. On that logic alone, we have a smaller voice.

Hence, this voice has to be logical and neutral. If this is not the case... there is too much noise, too little representation and basically no feedback.

MCMC is choosing to hold public dialogs and forums... to seek public opinion. If we dont establish a voice... this trend you speak about from experience will continue.

Who do you think will forward a list of approved rigs to MCMC? And have they done it?

In the meeting you spoke about.. I dont think all the attendees were thinking of the good of the ham community as a whole. Many had narrow agendas. As a result many ideas, while good, were sidelined.

To be fair, MCMC has approached us. Us being the group that hangs out at Ali Baba. If we have been privelaged to have been asked, it is our privelage to respond.

If anything, it shows that MCMC is serious of self regulation. The key issue here is that if the hams cannot demonstrate a tangible degree of self-regulation, can and should MCMC allow us to be a self regulating fraternity?

Take a good look at our ham leaders. Show me the ones that you know for a fact have ALL the ham interest at heart. List down the ones you think have a unification priority. Count out the ones who have a larger agenda that the immediate clubs that they represent.

If we are a small group of hams, why should we splinter up into little groups? If we are indeed in small independant groups, is it not incumbent on all these groups to present a unified front to the regulators and to the other premier radio societies in the world.

Your comments are noted and will form a basis of our presentation, with your permission. However, I think a paradigm shift is necessary. If we talk to MCMC with our defensive walls up, you tell me - what is their motivation to allow us to run independantly.

You put yourself in MCMC's shoes. So many clubs. All with different agendas and foci. This is not a manageable situation. I think we should be focussed. This is not about details. THis is not about the Whiskeys and the Mikes, nor about this club and that.

THis is about establishing credibility with the people that will allow us to grow and fulfil out potential. Lets think big picture.

Consider yourself invited to join in with the Ali Baba thinktank. If you are interested, we will share our presentation ideas with you.

As for a copy of the proposal, it has been circulated around for quite a while. I wrote in and believe I still have a copy of it.

73s

9w2XI - Wilson said...

Greetings all Ham operators,
This is indeed our chance to voice and put forth ideas to better our hobbies interest. If you, any one of you felt side stepped, this is your chance again. Pls take this opportunity to do something, anything ... We need more hands.

73's

AnakHAM Malaysia said...

I agree with 9W2HAM maupun 9W2XYZ, sorry la menyampuk saya tengok HAM Org di Malaysia ni dari kaca mata luar bukan dari Ahli HAM itu sendiri. Maaf dan tolong betulkan jika salah dan yang salah itu adalah dari saya sendiri.

Apa yang saya lihat pada masa kini tren yang ada agak berbeza pada zaman-zaman dulu dimana, Suara HAM yang anda dengar di corong radio adalah suara HAM yang sejati, yang mempunyai HAM spirit yang amat pure, saya pernah lihat arwah orang tua saya membuat alat penerima radio dari radio biasa jenama Philip utk dijadikan receiver. Apabila siap & ada suara yang boleh didengar ia melompat macam kena nombor ekor. Saya pernah jumpa dengan sahabat beliau seorang Mat Saleh (Orang Putih la tu) kalau tak silap nama dia Kapt Young (Kapt Kapal) yang menghadiahkan kepada nya satu receiver jenis National dan Transmitters Hallicrafters, sehingga sekarang menjadi kenangan dan menyebabkan saya teringin utk meneruskan minat beliau.

Apa yang kita lihat sekarang pada sesetengah Ahli Radio Amatur tiada lagi perasaan ingin tahu atau mencuba (ujikaji) yang ada pada individu tersebut, jika ada pun kebanyakannya hanya dilihat pada sijil yang dikeluarkan sebelum MCMC ditubuhkan yang lebihnya segelintir sahaja betul-betul berminat seperti YW2CCP. Ini bukan utk membezakan kenapa dulu?? dan mengapa sekarang?? cuma keadaan sahaja yang membezakan..... dulu sukar utk memdapatkan satu set radio dipasaran dengan senang seperti sekarang.

Apa yang boleh di lihat kalau tak terpaksa mereka takkan ambil RAE, ini boleh dilihat kalau tidak hanya kerana ada Kereta Pacuan 4 x 4 atau persatuan kembara pasti mereka tidak tahu apa itu Radio Amatur dan apa itu RAE. Asasnya mereka mengambil RAE bukan sebagai Ahli atau Operator Radio Amatur yang sebenar... kalau di tanya...??? ini hanya hobi bang... don't take it serius, mana satu hobi dia yang sebelum dia RAE atau selepas....??

Ada benar apa yang dikatakan oleh 9W2HAM satu perkara yang perlu diambil kira pada masa ini MCMC masih belum memerlukan atau belum nampak apa fungsi sebenar RADIO AMATUR mungkin pada dasarnya mereka hanya nampak ia satu hobi yang lain dan selebih nya sebagai legenda sahaja. Bagi negara yang pernah mengalami bencana mereka faham dan amat memahami apa itu RADIO AMATUR. Kalau kita perlu memahami MCMC sehingga perlu meletak diri kita "Put ourselve on MCMC's shoes" tak boleh la bang busuk dalam kasut tuu....heheheh, ok la boleh kita kalau nak memahami MCMC sampai ke tahap itu, tapi yang MCMC bantu untuk kita sampai ke situ rasanya bukan di ALI BABA kenapa tidak di MARTS, MARES, ASTRA atau organisasi Radio Amatur yang lebih sudi untuk membincangkannya secara mendalam dan ada maklumbalas yang lebih tepat. Bukan saya membantah ujudnya ALI BABA tu tapi ia menampakkan kekeliruan pada ahli baru dimanakah sebenarnya organisasi rasmi Radio Amatur sebenarnya sehingga boleh membuat atau membincangkan masalah dalam organisasi Radio Amatur itu sendiri.

Kalau MCMC itu sendiri tidak memberi sepenuhnya komitmen serta bantuan kepada Persatuan atau Organisasi Radio Amatur yang sedia ada bagaimana mereka hendak kehadapan dan menerima apa perubahan yang dibuat oleh MCMC, sepatutnya setiap perubahan itu haruslah diperhalusi dan penerangan nya mesti lah sampai kepada semua organisasi atau persatuan yang sedia ada untuk digerakan sebagai satu polisi yang telah ditetapkan dan diterima oleh semua, itulah yang dinamakan "Win Win Situation". Sepatut nya sikap perasangka dalam persatuan atau organisasi sebegini:

"In the meeting you spoke about.. I dont think all the attendees were thinking of the good of the ham community as a whole. Many had narrow agendas. As a result many ideas, while good, were sidelined"

agapan sebegini haruslah di ketepikan yang penting kita harus ambil semua Idea yang baik sebagai satu perkara yang positif dan ketepikan sikap negetif segelitir individu itu sendiri. Kalau kita berperasangka terhadap orang lain yang pasti ia akan membantutkan kemajuan yang terbentang dihadapan, ketepikanlah semua sikap negetif maupun ideologi tanpa mengira apapun yang penting Radio Amatur Malaysia boleh maju bersama kemajuan yang sedia ada. Apa yang sdia ada sekarang ni harus lah digerakan ini lah masanya MARTS menjadi ibu kepada semua persatuan dan organisasi Radio Amatur jika perlu di ubah polisi ubah yang penting gandingan semua persatuan pasti menghasilkan satu suara yang kukuh dan mutlak.

Kita tak perlu menyalahkan sesiapa, MCMC hanyalah satu agensi kerajaan yang dipertangungjawabkan menjaga dan menjalankan tanggungjawab yang telah diamanahkan, segala yang ada atau diperlukan perlulah dibincangkan oleh satu Organisasi khas utnuk mewakili semua bukan semua pergi ke MCMC dari pagi sampai petang dan bila-bila pun takkan ada keputusan. Setiap bangkangan atau perkara yang tidak sesuai harus lah ada cadangan yang membina antara kedua belah pihak, kalau ada satu organisasi khas yang mewakili Radio Amatur Malaysia bergerak aktif sebagai satu suara mungkin perkara ini tidak berlaku pasti semua akan berasa bangga dengan apa yang mereka buat. Kenapa tempat lain untuk meluahkan atau membincangkan, kalau MARTS jauh di Pulau Pinang ia masih boleh menjadi satu janakuasa untuk mengerakan semua Organisasi di mana-mana atau diseluruh Malaysia.

Disini kita kena faham MCMC bukan lah hanya menjaga satu organisasi tapi banyak, keadaan ini sudah cukup untuk menyebabkan Organisasi atau Persatuan Radio Amatur terlepas pandang dari pandangan MCMC itu sendiri, satu kita bukan lah satu Persatuan atau Organisasi yang mendatangkan keutungan lagi depa terlupa lebih.... tapi itu kenyataan. Kalau kita mempunya asas atau persatuan kukuh semua mempunyai suara dan seorang yang betul-betul sudi memberi sedikit masa untuk duduk semeja dengan pihak MCMC rasanya ini tidak akan berlaku. Perkara sebegini berlaku pun kita tdak boleh sepenuhnya menyalahkan MCMC, mesti ada kesilapan atau kecacatan diantara sebelah pihak. Segala bantuan atau pertolongan dari MCMC tu adalah satu perlaburan yang perlu semua operator radio amatur ingat pada satu masa diperlukan nanti mereka haruslah sedia berkhidmat untuk negara dengan set yang sedia ada tidak kira dimana.

Akhir sebagai ringkasannya.... Semua persatuan Radio Amatur handaklah berada dibawah satu bumbung atau induk dan orang mengendalikannya hendaklah dari semua persatuan yang ada dan bukan dari 40 penyamun atau Ali Baba atau mana-mana individu. Semua persatuan perlu mendidik ahlinya bahawa Radio Amatur bukan hanya untuk orang yang mempunyai set radio yang mahal, canggih serta pemilik kenderaan pacuan 4 x4 tapi untuk semua yang peminat sejati serta semangat yang kukuh dalam radio amatur. Kalau didikan itu berjaya walaupun mereka menceburi hobi radio amatur ini dari latarbelakang yang berbeza seperti pacuan 4x4 atau saja-saja nak main radio pasti ia akan berjaya. Disini lah kita lihat bertapa pentingnya persatuan itu aktif yang pastinya MCMC akan melihat malah merancang sesuatu untuk kita sebagai peminat sejati radio amatur. Kalau sekarang kita menanam pasti sebelum tahun 2020 kita telah mengecapi hasilnya. Mana-mana individu dalam radio amatur ini bercakap tanpa suara dari persatuan ia tetap akan berjaya gagal mungkin tidak tetapi "LAMBAT", penat bang kalu lambat-lambat ni... sebab kemajuan bergerak tetap kedapan kalu kita lambat perlahan-lahan kita punya kemudahan hilang contoh nya UHF kita tu, kalu dibiar lelama lenyap la ia...

kenapa rakan kita seperti 9M2AU, 9W2KW, 9M2RR, 9M2NL, 9M2SY serta ada lagi beberapa yang lain dari Sabah dan Sarawak tu yang nampak mendiamkan diri tapi mempunyai idea atau pengalaman yang luas untuk menjadi satu team mendidik individu yang berminat supaya apa yang di pelajari menepati silibus yang disediakan oleh MCMC, jangan jadi peristiwa RAE yang lepas lain yang ditekan dalam masa pembelajaran lain yang keluar dalam peperiksaan, semangat memamng ada tapi kalau apa yang keluar dalam peperiksaan berbeza dari yang ditekan amat sedih la rasanya. Kena ada satu pasukan dari semua persatuan untuk mengkaji satu dasar yang dipersetujui bersama antara Persatuan Radio Amatur Malaysia dan MCMC itu lah paling penting... untuk jadi pengangan pada jenerasi radio amatur pada masa akan datang dan kesediaan MCMC tu biarlah bertempat kerana individu tersebut mewakili satu agensi kerajaan, kemungkinan perkara ini ada pada individu atau kumpulan tesebut....

"In the meeting you spoke about.. I dont think all the attendees were thinking of the good of the ham community as a whole. Many had narrow agendas. As a result many ideas, while good, were sidelined"


QRX dan QRT

73

9m2yyy said...

I have been in the shoes of 9W2HAM and understands his feelings. Much have been contributed to MCMC in feedbacks and meetings have been held. But what is the outcome? It have been all talk only but no actions. MCMC should resolve all outstanding issues first.
I was the one who wrote the proposals to MCMC to abolish all fees for Amateur Radio. I did not attend the meeting but heard that the proposal was circulated around. But till now I have not received any reply or acknowledgement from them. I am considering now to push the proposal to a higher authority maybe to the ministerial level.
It is a good idea that there is a team to help us (HAMS) in our cause. I would like to thank the team for the efford and putting their own time into it. Here is some of my thoughts of what HAM as a hobby should be / that I would like to see:
1. Free lifetime Amateur Radio Licence.
2. The lack of interest in CW has turned many prospective amateur operators away from the Amateur Radio hobby. It appears that most amateurs want to communicate in the voice mode. It makes no sense from a regulatory perspective to require radio amateurs to be Morse proficient when the greater majority of radio amateurs do not desire to use that mode and there is no regulatory reason for them to do so. The future of Amateur Radio encompasses many modes undreamed of just a few years ago. Although manual telegraphy is a noble part of the Amateur Radio's past, it is no longer the prime emission mode. Morse could still be available to those who requires it.
3. The result after MCMC has taken over the role of Telekom Malaysia as the Authority of all Amateur Radio Services have seen an increased burden to the HAM operators. There is an additional RM60 application fee on top of the RM24/36 (RM24 for Class B and RM36 for Class A) Apparatus Assignment fees which have been included for every application. It is unfair for HAMs to pay the same amount as commercial companies as they make millions in revenue whereas we do not gain any profit in this hobby.
4. Radio Amateur is a NGO- it does not belong and does not need any governmental funding. That is what makes the amateur radio hobby different from the commercial radio. However, we still abide by the rules and regulations set by the local regulating body- MCMC.
SO far, all the societies and clubs have been in exist solely by their own funding and they have been around for this long. Activities and educational programmes have been run without the help of government.
I guess it it the nature of some malaysian that depended too much on the government to feed them all the time. However, if MCMC wants to give funding, then it is better that they:
ABOLISH ALL FEES ON ARS.
CONDUCT ALL RAE EXAM FOR FREE.
FREE REPEATER LICENCE.
Do you know that MCMC takes more from us every year than the local society/clubs while does nothing for us in return????
5. It is proven that HAMS are the sole backup in emergency situations.
When there is a crisis, HAMS are more than eager to help and are there in the nick of time.
Therefore this hobby should be encouraged and with the way HAM communicate, there will be less worry of the issue of operating procedures.
Every licensed HAM are familiar with the setup and emission limits and are bounded with their vow of secrecy.
Major events like the Tsunami, Cyclon at Darwin in 1974, have set an example of how HAMS can function on their own.
IF MCMC ACKNOWLEDGES AND HAVE BROUGHT UP THE ISSUE IN THE GUIDELINES FOR EMERGENCY COMMUNICATION, AS AMATEURS INVOLVED IN EMERGENCY SERVICE, CAN WE BE EXEMPT FROM THE LICENCE FEE????
6. Whether you pay a license fee or not amateur radio is always under the administration of the national license authority(MCMC). The legal requirements are in national and international radio communications law.
Interference problems, international conferences, improvements to regulations, frequency allocations, call sign allocation and examinations are all amateur radio matters that the license authority must fulfill in every country no matter wheather the license is free, annual fee or a free lifetime license.

Just my 2 cents.

9W2XYZ/AXN/XI said...

dear anakham

terima kasih atas pandangan yang saudara telah ketengahkan, sikit sebanyak kami dapat merasakan kita menpunyai tujuan yang sehala iaitu mengembalikan minat, motivasi serta "semangat perintis" kepada hobi radio amatur ini.

Pada hakikatnya alibaba adalah di ibaratkan seperti forum dimana rakan rakan ham dari pelbagai kelab dan halatuju dapat berbincang dan memberikan idea konstruktif dalam memajukan hobi ini di suasana setiakawan, terbuka dan tanpa prejudis.

Alibaba diasaskan oleh beberapa ahli ham yang cenderung terhadap hobi ini tetapi kurang selesa dengan hikayat politik yang ditonjolkan oleh segelintir 'kelab-kelab' ham di Malaysia. Alibaba diidamkan sebagai tempat yang mempunyai suasana neutral dan selamat untuk kami berbincang mengenai apa-apa saja kecenderungan ahli -ahlinya serta yang berasakan hobi radio. Sudah nyata daripada halaman ini bahawa ahli-ahli Alibaba(40 penyamun) menceburi pelbagai hobi.

Kami ingin memberi keterangan yang lanjut mengenai 'kelab' kami. Kami bukan lah kelab. Tiada yuran dan perlembagaan yang wujud. Dalam ertikata yang lebih luas - "Kelab" Ali Baba adalah satu kelab sosial dan hobi.

Kami memang akui bahawa bukan semua ham akan menceburi hobi ini secara mendalam. Bak kata pepatah, tepuk dada tanya selera. Tetapi apa yang merunsingkan adalah haluan kelab kelab ham yang langsung tidak sehaluan dalam mempromosikan, mengekalkan dan melanjutkan pesaka ham-ham yang datang sebelum kami.

Tepat sekali komen anakham tentang tapak asas yang kukuh yang telah dikikis oleh ham ham yang kurang berpandangan luas. 40 penyamun memang menyokong kenyataan anakham yang menyatakan bahawa semua persatuan Radio Amatur hendaklah berada dibawah satu bumbung, satu induk. Dari segi logistik and penyebaran informasi sahaja, langkah ini memang perlu. Lebih-lebih lagi, mungkin MCMC telah pun bosan dan lesu dengan tindak tanduk persatuan-persatuan ham yang berselerak.

Pada hakikatnya, sehingga hari ini, perkumpulan di alibaba telah dapat mempelopori semangat satu hala satu tujuan dari pelbagai rakan rakan dari pelbagai kelab. Kepada ahli ahli ham yang telah anda sebutkan tadi, tiada halangan untuk mereka menghijrah ke sini dan memberikan pandangan mereka. mungkin pada masa akan datang kami pula akan ke tempat mereka untuk bersua muka serta berbincang dalam semangat amatur radio.

Akhir kata, jikalau ade kelapangan, bolehlah singgah ke sini (selalu lepas 10 malam)dan berkenalan dengan rakan rakan lain, sekurang kurangnya, dapatlah kami sama sama menikmati secawan dua teh dengan rakan rakan ham yang lain disini.

peta ke alibaba
http://www.geocities.com/martsnews_my/kl_genmap.cgi.gif

anakham said...

Hai Alan, Adlind & Wilson... weldone old man.. keep going

Terima Kasih kerana memberi penerangan dan membuat saya faham apa? mengapa AliBaba serta boleh menerima secara positif semua pandangan dari rakan-rakan ham dan saya amnya. Apa yang belaku sekarang rakan-rakan cuba mengembalikan semangat yang pudar serta motivasi kepada ahli dalam hobi radio amatur ini.

Pada pandangan saya tiada salahnya ujud ali baba atau 40 penyamun (hmm saya suka filem ni...), sebagai forum atau perjumpaan rakan-rakan yang datang dari pelbagai latarbelakang maupun kelab. Dengan adanya sessi eyeball-eyeball ni boleh merapatkan lagi malah secara tidak langsung ada tempat untuk menceritakan atau mendengar masalah serta kejayaan dari rakan-rakan ham yang sudi mendengar dan memberi pandangan. Selain dari itu saya juga mendengar kejayaan dalam eQSO yang sedang rancak, ini adalah hasil dari motivasi secara tak langsung di ali baba.

Kita tinggal seketika alkisah ali baba, kita kembali kepada situasi ini "kurang selesa dengan hikayat politik yang ditonjolkan oleh segelintir 'kelab-kelab' ham di Malaysia". Well itu adalah satu kenyataan, serupa dengan AF3 semua harus terima hakikat keputusan tidak seperti yang diharapkan. Bagi saya dalam satu-satu persatuan orang yang bermain politik amat menonjolkan dirinya, kenapa kita perlu takut, kenapa kita perlu tinggalkan kelab atau persatuan yang seharusnya kita perbetulkan, tidakkah terlintas dihati rakan-rakan ham semua sedang kita bergumbira di ali baba sambil-sambil tanggo-tanggo, rakan-rakan dan kelab yang kita harus kita naikan terumbang ambing. Jangan jadi "kera dihutan disusukan anak dibuaian mati kelaparan". Kukuhnya sesatu kumpulan bukan pada kekuatan tetapi semangat kerjasama menempuh rintangan dan ragam manusia yang berbeza-beza.

Kenapa harus di ali baba? kenapa tidak dikelab atau persatuan?

Agap la selepas beberapa sessi mesyuarat di rumah kelab atau rakan ham dalam mobiling singgah di ali baba, bagi saya ia hanya satu sessi perjumpaan biasa bukan membuat keputusan atau memberi arahan yang perlu melibatkan kelab atau persatuan. Jangan campur adukkan kelab atau persatuan dengan ali baba, ali baba hanya satu tempat kita menenangkan fikiran sambil kena teh tarik, katalah kita selesai sessi mesyuarat di rumah kelab atau persatuan bila keluar je kita menuju ke ali baba hanya untuk satu tujuan berjumpa rakan-rakan bukan menceritakan apa masalah dalaman kelab atau mencari jalan penyelesaian di luar dari persatuan. Apabila masalah kita tersebar merata maka jadi la semua tahu termasuk lah saya yang tak tahu yang sesatu kelab maupun persatuan ada masalah dah jadi tahu.

Tolong lah.... rakan-rakan semua... Jangan jadikan ali baba sebagai tempat untuk melarikan diri dari masalah, kita harus bersama-sama membangun, dan bergerak sehaluan, kalau kita lihat kelab yang ada bermasalah maupun berpolitik kenapa perlu lari, kita harus sama-sama meneutralkannya. Sepatutnya jenerasi ham yang menyedari masalah ini berlaku bergerakan kehadapan ambil tampuk pentadbiran jenakan kekuatan seperti mana yang anda rasa betul. Jangan tunding kepada sesiapa kesilapan bukan satu hukuman untuk kita membetulkan keadaan.

Akhirnya kenapa? mengapa kembali ke kelab atau persatuan kita?

Kalau benarlah ini berlaku kenapa perlu berada ditempat lain disaat idea atau cadangan kita diperlukan, agaplah selepas beberapa kali mengunjungi alibaba kita mendapat satu idea dan semua ahli dari pelbagai kelab bersetuju kenapa perlu tunggu, kembali la ke kelab atau persatuan masing-masing janakan idea baru itu. Walaupun alibaba masih baru lagi agaknya tapi jumlah ham dan swl yang hadir disitu cukup untuk mendapatkan satu polisi atau mandat baru dalam satu persatuan.

cuba kita lihat sekarang persatuan radio amatur saja tiba-tiba naik macam cendawan selepas hujan, kenapa sebab banyak yang tak tau, 'saya berminat dengan hobi ni kat mana cari bahan....???' akhirnya dia lulus dalam RAE nak masuk kelab atau persatuan rasanya tidak kerana persatuan itu sendiri tidak mambantu ia lulus dalam RAEnya, malah ada yang kita dengar HAM yang tidak menjadi mana-mana ahli kelab (tidak termasuk kelab komersial tu..). Kenapa jadi begitu & begini........??? sebab tiadanya usaha dari MCMC dan Kelab-kelab amnya terutama yang tertua MARTS. Kalau sekadar pergi ke MCMC bermesyuarat, sekadar angguk-angguk geleng-geleng... apa ada bang.... serupa macam mengharap bulan turun kebumi (harap-harap jangan kang kemek plak...). Kita boleh salahkan MCMC dan MCMC pun boleh salahkan kita lepas tu kita jugak yang nganga...

kalau benarlah ALI BABA boleh memperbetulkan keadaan, susun strategi untuk mengukuhkan lagi perpaduan semua rakan-rakan ham, kembali ke kelab masing-masing dan bina satu jenerasi baru yang boleh menyuarakan satu kata-kata dan pendapat ketepikan semua ideologi yang negetif, satukan semua kelab dengan satu suara yang pasti ada satu kejayaan..

kalau kita kumpul 9M yang ada sekarang kurang yang boleh aktif bukan kerana tak berminat atau dah tua tapi tidak mampu untuk menurunkan ilmu didada yang tersimpan sekian lama. Lihat lah sekarang dalam kesibukan memikirkan masalah atau lain-lain perkara, tidak terlintaskah di minda kita untuk melihat atau mengkaji semula keputusan RAE yang lepas di peringkat kelab/persatuan masing-masing kenapa kurang menyerlah. Kenapa perlu salahkan MCMC mengubah cara dan rupa ujian, kenapa kita tidak kaji semula apa yang kita ajar kepada SWL yang meduduki RAE. Perlukah kita salah swl tak reti jawab atau swl tak reti baca omputih (english) paling tidak kita salahkan MCMC kerana membuat perubahan secara drastik, jangan.... pandang semula kebelakang apa yang telah kita lalui bersama...!!

Kenapa harus peminat radio amatur yang baru tercari-cari bagaimana?? dimana?? bila?? dengan siapa?? dan bila?? apabila ingin belajar atau mencari bahan untuk membuat persediaan sebelum RAE. Tidakah janggal sedangkan kelab atau persatuan itu hampir setiap negeri ada. kenapa?? sebab yang tahu hanya yang berdekatan yang jauh dari situ hanya mendengar melalui media, sebab kelab atau ahli ham itu sendiri tak mampu sampai ke tempat yang berminat atau sebalik nya. Kalau ditanya pada MCMC sendiri jawapan cukup ringkas "Encik kena cari bahan sendiri untuk belajar kelas tak disediakan cuba hubungi kelab ni atau ni.... ada kedai cuba cari di MPH Book store"... kalau ditanya pada kelab ni ni jawapannya... " ala bang kelas baru je lepas, abg baca je buku yang MCMC keluarkan tu kat HTTP://bla..bla.." akhir nya semangat pun semakin pudar.... tu segelitir cerita dia...

kesimpulannya..... ewahh..

Apa yang perlu disini MCMC dan Persatuan Radio Amatur harus berkerja sama ketepikan apa-apa masalah, MCMC tahu persatuan radio amatur mana yang boleh mereka harap atau berikan kepercayaan sebagai penghubung dan semua persatuan radio amatur diseluruh negara haruslah dengan fikiran terbuka berbincang untuk mendapatkan satu persetujuan untuk dijadikan dasar untuk panduan jenerasi ham akan datang.

Dalam keadan sebegini Persatuan yang dah lama berdiri sepatutnya bangun semula menyusun strategi untuk masa depan..... mana MARTS, MARES, ASTRA tiga nama yang masih kukuh dah gah tak boleh ka depa ni bergabung fikiran walaupun berlainan polisi atau misi, hanya untuk satu HAM Kita untuk kita semua bukan lain-lain ham, jangan ada saya ham MARTS, saya ham MARES, saya ham ASTRA atau engkau ham ALI BABA....

kalau ham burger tak pa... walau serius mana senyum la bang untuk satu kepuasan kita sama RADIO AMATUR satu je... jangan pecahkan nya..

** Terima kasih atas jemputan ke Ali Baba tu, saya kerap berada disana anak saya pun dah suka nak kesana, buat sekarang depa sibuk dengan projek homebrew AM Receiver... salam untuk semua ham di ali baba.. cherio

73

9w2bad said...

"mana MARTS, MARES, ASTRA tiga nama yang masih kukuh dah gah tak boleh ka depa ni bergabung fikiran walaupun berlainan polisi atau misi, hanya untuk satu HAM..."

soalan yg baik... disebabkan diaorang ni semua tak reti nak duduk cerita bersama lah maka timbulnya serpihan kecik yg lepak kat alibaba trying to do something abt that..
sebagaimana yg telah diterangkan, alibaba itu tidak lebih sebagai tempat pertemuan yang neutral.. no matter from which club u r, just sit down, minum & talk abt almost anything esp abt ham..

"Kenapa harus di ali baba? kenapa tidak dikelab atau persatuan?"

berapa persatuan yg ada physical clubhouse? & berapa persatuan yg sanggup jadi tetamu club lain untuk duduk berbincang? yang nampaknya, semua rasa nak bertahan dengan "u wanna talk? come & see me..." semua terasa they are better than the other kot... payah jugak kalau macam tu...

yang lepak kat alibaba ni semua org kecik dan terpinggir.. yg kat club tu org besar yg rasa org kecik ni belot sbb 'duduk minum dgn pihak lawan' kot... diaorang nak dengar ke yg kecik ni cakap..? but anyway, dari bunyi dedulu tu dah nampak dah ada jugak kemajuan sikit, at least marts ada effort jugak nak letak representative kat belah sini so suara tu boleh didengarin, gitu pak..

bang.. dah alang alang anak dok rajin gi sana, join sekali la.. kita pun nak jugak timba pengalaman dari org lama, kongsi cerita etc.. takat tulis dari jauh, takde beza la dgn persatuan yg tak boleh nak duduk bincang semeja tu... or maybe abang lebih selesa kat tempat sendiri kot? kita boleh QSY sana to enjoy sana punya teh & makan pulak, kot sedap lagi.. boleh jugak ziarah rakan ham sesambil tu & salam physical instead of salam text.. ;-) (if within KV laa.. else kena la tunggu lain masa)

anyway, it's better to put up ur callsign here sbb when we talk abt being sincere to the well-being of our ham community, first we have to be sincere in introducing ourselves - unless there're some crucial specific reason, i.e. kena ISA ke... kena buang kerja ke... kena pukul campak lombong ke etc. i don't see the reason why one need to hide his/her callsign in a beneficial open forum.

honestly speaking, kita ni org baru & salah sorang yg dikatakan 'club-less', i don't belong to any ham club... & club pun nampaknya tak interest to pull me as their member... org kecik, sapa ada peduli.. tak mendatangkan untung kat diaorang pun...

73

anakham said...

Hai Bad (9w2bad)...

Terima Kasih untuk jawapan yang agak ringkas dan padat....

I think ini lah jawapan yang saya perlukan malah rakan-rakan lain yang serupa seperti saya berada diawang-awangan dalam confius....

Ali Baba, yah boleh diterima dimana pentingnya dan peranannya pada masa ini, agak malang jika benar perkara yang dimaksudkan berlaku kepada 3 nama yang boleh dikatakan founder itu. Apa nak dikata kalau dah jadi begitu hanya masa yang menetukan bak kata pepatah "untung sabut timbul untung batu tenggelam" (ecehh.. macam karam signh wallia plak...)

So kalau hanya ini lah jalan atau usaha yang ada untuk membangun atau pergi jauh lagi bagi komuniti ham, why not teruskan at least ada yang telah berusaha dengan tidak memikirkan kepentingan peribadi melakukan sesuatu untuk semua dan kita perlu menyokong 100% dibelakangnya.

Maaf lah jika tulisan saya disini nampak macam ada je yang tak kena, tapi ini adalah pendapat peribadi dan apa yang saya rasakan, pada amnya saya ada berjumpa dengan beberapa rakan ham kebanyakannya mempunyai latarbelakang professional, dari orang biasa hinggalah kepada orang yang berpangkat tinggi. Jika semua mereka duduk dalam satu komuniti HAM yang sekepala, mesti apa yang saya banyangkan seperti komuniti ham kat obersi tu tarafnya... maju dan dihormati oleh bukan ham. Contoh paling dekat rakan ham di negara jiran kita di siam dan indon..... pelan-pelan kayuh akhirnya boleh dikatakan dah menempuh kemajuan... kita jugak yang masih menyusur ditepi sungai nak kayuh tak boleh perahu MCMC pegang, Pendayung kelab-kelab pegang nasib baik ada Ali Baba boleh la naik Bas ekspress ada ekon...hehehehe...

Apa-apa pun bang.... terima kasih jawapan abang ini cukup terang dan berasas boleh saya jadikan asas untuk mencari arah tujuan apabila saya menyertai komuniti ham ini nanti... maaf la bang saya belum ada callsign lagi bang, kalu kat saltmine tu ada la call sign.... saya akan amik RAE pada tahun ni bulan Nov kalu tak silap... sekarang tengah busy mencari bahan untuk dipelajari.... insyallah kalu otak boleh terima lagi rasanya boleh lulus kot.... pasai memory RAM 486 Pentium II je.. tak bleh nak upgrade dah, so kena banyak lagi belajar la.... heheheeee...

Insyaallah bila tak busy nanti boleh la kena tea kat sana nanti, skang ni baru pegang jawatan baru agak gabra sikit boss pun baru so Band ngan Freq. pun tak sama susah sikit nak simplex ngan new management kat saltmine ni..

Terima kasih atas pelawaan tu, saya sungguh berbesar hati atas pelawaan anda cuma agak QRL...

73